01. Praha - in-line dráha Ladronka

23.07.2008 22:54

Dráha Ladronka je součástí stejnojmenného parku v Praze 6, který se rozkládá na náhorní plošině nedaleko letohrádku Hvězda.

Jedná se vlastně o pokračování hřbetu, na kterém stojí Strahovský stadion a Petřínská rozhledna. Přístupů k parku je hned několik. Buď od Košířů do kopce po ulici Podbělohorská, pod statkem Ladronka se dá zaparkovat, nebo od Strahova. Parkovat lze v místě nad Spiritkou nebo na ulici Tomanova v přímém sousedství areálu Ladronka. Ve spodní části okruhu u tzv. „spodní smyčky“ vedle televizní věže je malé parkoviště, které je však součástí stezky pro pěší a pokud tam zaparkujete, riskujete pokutu od městské policie, která tam často a ráda hlídkuje. Kromě příjemného prostředí nabízí park Ladronka nejdelší osvětlenou inline dráhu v Praze.

Popis trasy

Od televizní věže, kde je i 100 metrový ovál s mírným převýšením, pokračujeme po asfaltové stezce do mírného stoupání zhruba 1km. V závěru je sice stoupání zostří, nicméně posledních 200 metrů před křižovatkou pojedete již téměř po rovině. Projedeme kolem statku Ladronka, přes křižovatku na vrcholu stoupání a vydáme se pravou cestou do mírného klesání v délce asi 300 metrů do první zatáčky v tzv. „horní smyčce“. Tato zatáčka je bohužel opačně klopená a obzvláště pokud je mokro, nepříjemně to klouže. Po absolvování zatáčky se cesta mírně zvedá, po necelých 100 metrech projedeme další zatáčkou, trochu nepřehlednou a do kopce. Odtud cesta pokračuje mírnou táhlou zatáčkou do kopce, který se na pár okamžiků zmírňuje, ale vzápětí opět stoupáme až ke statku Ladronka (přibližně 400 metrů). Přejedeme křižovatku a pokračujeme dolů v mírném sjezdu, který končí u dolní smyčky pod televizní věží.

Stezka je přibližně 3 metry široká a hodně frekventovaná. Proto zde došlo na jaře 2007 k zákazu závodní jízdy. Při jízdě buďte ohleduplní k ostatním bruslařům, jezděte v pravém pruhu a vnímejte dění okolo sebe, obzvláště to platí při předjíždění. 

Trénink na tomto okruhu může být složen z různých typů zátěže. Je vhodný jak pro tréninky vytrvalostního rázu, tak pro rychlostní přípravu. Z celkového pohledu tréninku vyžaduje tento okruh fyzickou připravenost na vyšší úrovni. Vzhledem k složitějšímu zatáčení, jak na levou, tak i na pravou stranu, je velmi důležité brusle bez problémů ovládat.

Další informace

V budově restaurace na statku Ladronka funguje v letním období půjčovna bruslí. Pro nejmenší je tu dětské hřiště, můžete si zahrát také volejbal, nohejbal nebo třeba petanque. Vybavení vám rádi zapůjčí.
Po celém areálu Ladronky se v hojném počtu volně pohybují psi, což může být pro bruslaře problém. Z několika míst jsou pěkné pohledy na velkou část Prahy a pokud byste nechtěli bruslit, stačí přejít přes Bělohorskou ulici a dostanete se do obory Hvězda, kde si můžete zaběhat nebo zajezdit na kole.
Ještě jedno upozornění. Nenechávejte si cenné věci autě.

 

Pokud si chcete udělat pěknou vycházku, vydejte se na Ladronku pěšky. Počítejte s kopečky, počínaje výšlapem z centra na Petřín, dále kolem strahovského stadionu na Ladronku, konče prudkým kopcem z ulice Bělohorská přes klidnou vilovou čtvrť.

Dráha Ladronka není vhodná pro sportovní jízdu ani pro trénink výkonnostních bruslařů. Méně frekventovaná je pouze v ranních nebo nočních hodinách. Při noční vyjížďce doporučujeme dostatečné osvětlení bruslaře (reflexní pruhy na oblečení rozhodně nestačí). Celková délka stezky kolem celého parku je více než 3 km.

Zpět