Kategorie in-line bruslí

18.08.2008 12:46

Kategorie in-line bruslí

Jeden ze základních parametrů udávající, pro jaký styl jízdy jsou tyto brusle nejvhodnější. Pro přehlednost jsme brusle rozdělují kategorií, které nejlépe vystihují jejich určení dle ustálených typů in line bruslení.

Fitness in line

obvyklá velikost koleček
typ boty
potřebné zkušenosti
styl jízdy
78-84 mm měkká, pohodlná (soft) žádné rekreační až sportovní

Fitness speed

obvyklá velikost koleček
typ boty
potřebné zkušenosti
styl jízdy
90 mm měkká, pohodlná (soft) základní rekreační až sportovní

Speed in line

obvyklá velikost koleček
typ boty
potřebné zkušenosti
styl jízdy
100 mm skelet vysoké sportovní až závodní

Aggressive in line

obvyklá velikost koleček
typ boty
potřebné zkušenosti
styl jízdy
50-60 mm plastový skelet s vniřní pěnou N/A N/A

Off-road, nordic skating

obvyklá velikost koleček
typ boty
potřebné zkušenosti
styl jízdy
150 mm měkká, pohodlná (soft) žádné rekreační až sportovní

Hokejové in-line

obvyklá velikost koleček
typ boty
potřebné zkušenosti
styl jízdy
do 80 mm do 80A z hokeje sportovní až výkonnostní

Fitness

>Fitness bruslení je v současné době nejrozšířenější kategorie, která pro mnohé představuje význam slova in line. Fitness kolečkové brusle jsou určeny pro všechny, kdo vyhledávají klasický styl jízdy na inline stezkách. Jsou určeny především na kondiční a relaxační pojetí inlinového bruslení. Očekávat můžete velmi pohodlné boty (soft botičky) a kolečka velikosti nejčastěji mezi 80 a 84 mm.

V této kategorii najdete nejširší výběr bruslí od základních modelů pro vyjížďku jednou za čas, až po velmi propracované a odolné brusle, pro vášnivé jezdce, kteří vyráží prakticky každý den na dlouhé vyjížďky.

Fitness Speed

V poslední době stále oblíbenější kategorie stále patří do oblasti rekreační jízdy, ale už vyžaduje určitě zkušenosti s bruslením (proto je určena i pro např. hráče hokeje). Zkušenějším jezdcům umožňuje svižnější a dynamičtější způsob jízdy.

Brusle této kategorie volí bruslaři požadující od bruslení více adrenalinu a fyzické námahy. U bruslí této kategorie je třeba počítat s většími kolečky (90 mm), stále můžete počítat s pohodlnou (soft) botou. Brusle jsou potom náročnější na ovládání a vyžadují více zkušeností. Hodí se hlavně pro ty, kteří se dobře naučili na základním modelu a chtějí na inlajnech zažít něco nového!

Speed

Speedové brusle jsou určené všem sportovcům milujícím rychlost a dynamickou jízdu. Speedové brusle jsou typické tím, že mají velká kolečka (průměr 100 mm) a mnohem delší rám, takže můžete očekávat velice dynamickou jízdy. Boty nejsou připomínají spíše skeletovou obuv pro běžky.

Kategorie je určena především pro opravdu zkušené bruslaře a pro profesionální sportovce. Brusle speedové kategorie jsou náročné na ovladatelnost a vyžadují pokročilé uživatelské zkušenosti.

Aggressive in-line

Brusle označované jako aggressive jsou vyhledávané zejména mladými lidmi, kteří mají brusle především na sportovní jízdu ve skate parcích, jízdu na u-rampě atd. Brusle označované jako aggressive potom mají specielně upravenou konstrukci a malá kolečka na tyto triky. V žádném případě s nimi nemůžete počítat pro klidnou jízdu na Vaší oblíbené inline stezce!

Off-road (nordic skating)

Kategorie šitá na míru všem sportovcům, kteří se nespokojí s inline stezkami a asfaltovým povrchem. Brusle, které řadíme mezi tzv. off-roadové (terénní) se vyznačují především svou univerzálností a možností jízdy téměř na jakémkoliv povrchu včetně lesních stezek a polních cest. Brusle nejsou postaveny na klasických inlinových kolečkách, ale na dvou nafukovacích kolech o průměru 150 mm. Díky tomu se brusle dají použít téměř na jakýkoliv povrch a velice dobře absorbují terénní nerovnosti.

Pro jízdu na těchto bruslích se hojně využívají hůlky, díky tomu dostanete při jízdě do pohybu celé tělo a jízda se tak stává atraktivnější a značně namáhavější. Spíše než k bruslení bychom potom tento styl jízdy přirovnali k běžkování volnou technikou. Tuto kategorii doporučujeme především sportovcům, kteří jsou k sobě hodně nároční a nespokojí se s běžně zavedenými venkovními sporty typu běh či cyklistika!

In-line hokej

Speciální kategorie bruslí určená pro hráče in-line hokeje. Tyto brusle mají často botu z hokejových bruslí, která je velmi pevná, a měkčí kolečka (obvykle 2 velikosti) uzpůsobená na inline plochy. Brusle jsou přizpůpsobeny pro rychlé starty a prudké zatáčky.

Rozhodně nedoporučujeme tento typ bruslí používat na inline stezky, protože bota je na tento druh bruslení nepohodlná!

Zpět