Jak správně vybrat kolečka

11.04.2009 10:39

U koleček stejně jako u bruslí je důležitě vědět zda-li budete hrát inline hokej, rychlobruslit  či jezdit rekreačně. Pro každou z těchto aktivit se hodí jiný typ koleček.

Většina koleček je vytvořena z polyuretanu. Základní vlastnosti jsou následující:

1) Průměr (diameter) koleček

Jde o výšku koleček a měří se v milimetrech. Příkladem je 84/20, kde první údaje označuje průměr kolečka a druhý šířku. Tento údaj je zpravidla napsaný na boční straně. Většina koleček má velikost 70-84mm, kromě typů agressive, které mívají okolo menší podle toho zda se používají na zábradlí, rampy atd.. Bruslaři, kteří upřednostňují větší rychlost zpravidla využívají 80 mm i vyšší. Jednoduše řečeno čím větší kolečko, tím rychlejší jízda, čím menší kolečko tím jste obratnější.

Stupeň dovednosti Velikost koleček
Začátečníci 78-80 mm
Mírně a středně pokročilí 82-84 mm
Zkušení bruslaři 90 a více mm

Větší kolečka  umožňují rychlejší jízdu, ale nevýhodou je, že oblouky s nimi jsou delší a také se s nimi dá méně manévrovat.

Menší kolečka získáte zpravidla levněji, druhou stranou mince však je, že zpravidla mají kratší životnost, protože mají méně materiálu, který se z nich sjíždí. Ale protože jsou malá kolečka vhodná především pro provozování akrobatických kousků, bývají vyrobena z materiálů s vyšší tvrdostí, protože mají lepší skluz, takže jejich sjíždění je pomalejší.

2) tvrdost (hardness) koleček

Označuje se číslem a velkým písmenem A. Příkladem je 80 A. Čím vyšší je číslo, tím je kolečko tvrdší. Tvrdost je měřena durometrem, rozsah je od 0 pro nejměkčí do 100 pro nejtvrdší. Většina rekreačních bruslí má tvrdost od 74-82 A a je uvedena na jejich boční straně.

Tvrdá kolečka - jsou rychlejší, ale méně pohodlná na nerovném povrchu, hůře absorbují nerovnosti, ale naopak se pomaleji sjíždí.

Měkká kolečka- jsou pomalejší, ale pohodlnější. Musíte u nich také počítat s rychlejším opotřebováním, obzvláště na méně kvalitním povrchu.

Doporučení u tvrdosti:

  • měkčí kolečka (78A – 82A)- začínající a mírně pokročilý bruslaři
  • tvrdší kolečka (82A a více) – mírně pokročilý a zkušení bruslaři

Pro jízdu ve venkovním prostředí se doporučují spíše měkčí kolečka, kvůli lepší absorbci otřesů, ale nevýhodou je, že se rychleji sjíždí. Naopak tvrdší kolečka se používají spíše do vnitřních prostor, kvůli jejich menší přilnavost. (bývají hladší příkladem je agressive skating na  U-rampě atd.). Důležitým kriteriem pro pokročilejší jezdce je teplota prostředí. V případě velmi teplého podnebí, bývají cesty roztavené, a proto je lepší využít kolečka s větší tvrdostí. Naopak pro chladnější období, kdy je povrch tvrdý, jsou vhodnější měkká kolečka

Obecné rady (shrnutí):

Podle toho na jaký styl jízdy jste zvyklý je nutno zvolit také správná kolečka.  Obecné rady pro vás:

  • čím je kolečko větší a tvrdší, tím pojedete rychleji, ale obtížněji bude brusle ovládat a více ucítíte nerovnosti terénu
  • s menšími kolečky budete obratnější a nižší tvrdost kolečka vám umožní menší citlivost na terénní nerovnosti. Jezdit však budete pomaleji.

3) ložiska koleček

kolečka 2

Nalezneme je uvnitř nábojů koleček a patří ke nejdůležitějším částem brusle, protože ovlivňují rychlost a kvalitu jízdy. Pokud máte kvalitní ložiska, tak ty vám umožní jízdu s menší námahou, poněvadž udrží kolečka v chodu s menším třením. Rozlišují se podle kvality a přesnosti s jakou byla vyrobena. Značí se velkými písmeny a číslem: ABEC-1, ABEC-3, ABEC-5 nebo ABEC-7 (ABEC je zkratka pro normalizační komisi ložisek USA Annular Bearing Engineering Committee, která posuzuje kvalitu ložisek)

Jak postupovat při posuzování ložisek?

Nejlepší způsob při koupi brusle je roztočit  kolečka. Pokud se bude jednat o kvalitní ložiska tak zjistíte následující vlastnosti:

  • Tichý chod koleček
  • Stejná doba točení 
  • Nezjistíte cukání, plynulý dojezd koleček

Obecné rady (shrnutí)

  • ložiska-značí se velkými písmeny ABEC s lichým číslem např. ABEC-1,ABEC-3 a stanovuje odchylku ložiska od přesných rozměrů 
  • čím vyšší číslo, tím vyšší je přesnost ložiska
  • nejlevnější brusle - mají ABEC 3
  • nejrozšířenější jsou  - ABEC 5 a ABEC 7
  • pro rychlou jízdu - nejkvalitnější ložiska až ABEC 9
Zpět